Hästgymnasium – Idrottsstudier för den hästintresserade

Har man ett stort intresse för hästar och djur så finns det flera olika gymnasieskolor som erbjuder program med häst på schemat. Det finns flera olika typer av hästinriktade gymnasier och programmen på dessa skolor ser lite olika ut.

Elitsatsa under gymnasiet
Är man väldigt aktiv inom hästsport, har egen häst och tävlar på hög nivå har man möjlighet att under sin gymnasietid göra en elitsatsning. Den här typen av utbildning är mest lik andra sportinriktade utbildningar. Här får man en möjlighet att satsa på sin sport och det ligger många schemalagda timmar på att utvecklas som ryttare och som ekipage tillsammans med sin häst. Det är många träningstimmar och det krävs en enorm självdisciplin för att gå den här typen av utbildning. För att bli antagen till ett sådant program krävs det förutom betyg från grundskolan också tävlingsresultat upp till en viss nivå, ofta ingår ett ridprov i antagningen.

Andra typer av hästgymnasier
Sedan finns det andra typer av hästgymnasier om man vill arbeta inom hästnäringen efter studenten. Dessa linjer skiljer sig från sportgymnasier på så sätt att det inte är någon satsning som man gör utan här får man istället en yrkesutbildning. Skillnaden från vanliga gymnasieskolor och ett hästgymnasium är mängden praktiktimmar som är inkluderade i skolplanen samt att ämnena skiljer sig åt. Man ska inte vara rädd att man inte får ordentlig utbildning om man väljer ett praktiskt gymnasium. Här läser man givetvis också alla grundämnen så som matte, svenska och engelska vilket gör att man får viss behörighet till högskolan.

Hästutbildningar som man kan gå på gymnasiet är bland annat diplomerad hästskötare, unghästutbildare och travinriktning. Upplägget för de olika linjerna ser lite olika ut då det ingår olika kurser baserat på inriktning. Gemensamt är att dessa program riktar sig mot att man ska vara redo att gå ut och arbeta inom hästnäringen efter studenten.