Mästerskap för dig i unga år

Stora mästerskap i idrott är som tur är inte bara till för vuxna människor. Juniormästerskap är ett ypperligt tillfälle att bekanta sig närmare med vad sporten innebär på elitnivå likaväl som det är att få chansen att bli värvad till något storlag på högre nivå. Det finns en rad olika juniormästerskap att sikta in sig på om du är en lovande talang inom din idrott. Här kan du läsa mer om dem.

UEFA Youth League i fotboll
UEFA behöver inte kikas på enbart för att se de största stjärnorna kamma hem troféerna. Det går även att följa UEFA Youth League i fotboll som sträcker sig till fotbollsspelare i gymnasieåldern, strax innan de blivit mogna att hämtas till diverse olika stora fotbollslag. Förr hette denna tävling UEFA U-19 Champions League men har nu bytt namn. Den består av 32 klubbar som gör upp i kampen om pokalen och det lag som hittills vunnit flest titlar är Chelsea. 2017 vann Red Bull Salzburg.

JVM i ishockey
Denna hockeyturnering tar plats under drygt en månad mellan december och januari varje år. Den fick sin första internationella och officiella status 1977. Från början spelades seriespel men fr.o.m. 1996 är lagen uppdelade i två grupper där vinnarna går vidare till semifinal och lag 2 och 3 spelar kvartsfinal. Många spelare som gjort bra ifrån sig i JVM och till exempel varit starka målskyttar har kunnat skriva kontrakt med stora klubbar och även påbörjat sin internationella karriär kort efter turneringen. Stora nationer som kammat hem priset ett antal gånger är Ryssland, Kanada, Sverige, Tjeckien och USA.

Junior-SM i tennis (18 år eller yngre)
Om du är mellan 12-18 år kan du tävla i juniormästerskapen i tennis, typ junior-SM. Dock har inte 12-åringarna en SM-status men får delta ändå. Då heter det istället Båstads 12-års cup. Det finns olika klasser beroende på ålder och Sverige har sett många nya stjärnor där, bland andra Leo Borg som är tennisveteranen Björn Borgs son. Denna tennisturnering går av stapeln i Båstad i augusti och är både en trevlig erfarenhet för spelarna samt en rolig upplevelse för åskådare. Junior-SM 14,16 och 18 avgörs också inomhus under tidig vår.