Utbildningen på ett idrottsgymnasium
Nuförtiden går det att läsa nästan vad som helst på olika inriktningar och gymnasieskolor innan man ger sig ut i livet för att plugga på något erkänt universitet eller högskola. Även olika idrotter kan man studera för att exempelvis bli en professionell tennisspelare, fotbollsproffs eller ishockeyspelare. Men du kan även välja att arbeta som tränare eller annat efter skolan. Om du tycker att idrott passar dig extra bra så kan du passa på att söka till ett idrottsgymnasium som finns på de flesta orter i landet. Dock beror geografin dock på vilken inriktning du vill ha – du som vill gå ett skidgymnasium kommer naturligtvis inte att bosätta dig i Skåne under de tre åren som studierna pågår.
Linjer och ämnen
Du måste läsa de vanliga ämnena samtidigt som du går på ett idrottsgymnasium. Du kommer att träna minst tre gånger i veckan under din skoltid och även på kvällar och helger genom en lokal klubb som idrottsgymnasiet ger dig. Du får dessutom en stor hjälp med din hälsa och den mentala biten som coachning, kostrådgivning, träningsschema o.s.v. De lärare som undervisar i just din idrott har också en stor erfarenhet och kan guida dig rätt hela vägen. Du läser tre år som i andra gymnasieskolor och tar studenten som alla andra.
Skillnad mellan vanligt gymnasium och idrottsgymnasium
Den enda skillnaden när du läser på ett idrottsgymnasium är att du visserligen läser samma ämnen som i vanliga skolor men att du tillbringar en stor del av din tid att träna också så att du ska kunna idrotta på elitnivå. Det finns än så länge inga gymnasieskolor som enbart är ett idrottsgymnasium utan du måste även komplettera med vanliga nationella gymnasieämnen. Vissa gymnasium erbjuder också bara en inriktning som fotboll eller ridning men det finns också de som kan erbjuda flera inriktningar. Några av idrotterna är:
- Tennis
- Fäktning
- Friidrott
- Skidlärarutbildning
- Cykling